SafeGround aardingscontrole

Aarding is het proces waarbij een directe fysieke verbinding met de aarde wordt gemaakt om zo een veilig afvoerkanaal voor overtollige elektrische stroom te genereren. Aarding verhoogt de veiligheid door het risico op elektrische schokken te beperken, elektrische systemen te beschermen tegen schade door spanningspieken en het risico op brand of explosie in gevaarlijke omgevingen te reduceren. Aarding is essentieel in zowel residentiële als industriële elektrische installaties en is een fundamenteel aspect in elektrische veiligheidsnormering wereldwijd.

Wat is aardingscontrole?

Aardingscontrole is een cruciale veiligheidsmaatregel in industriële en commerciële omgevingen waar elektrische systemen en potentieel explosieve atmosferen aanwezig zijn. Aarding is in dat geval essentieel om de veiligheid te garanderen. Aarding gebeurt door overtollige elektrische ladingen af te voeren naar de aarde, waardoor het risico op elektrische schokken, vonkvorming en brand wordt geminimaliseerd.

SafeGround biedt u daarom een assortiment aan kwaliteitsproducten inzake aardingscontrole. Deze producten zijn specifiek ontworpen voor het verifiëren en continu monitoren van aardpunten voor voer‑ en werktuigen. SafeGround‑producten zijn essentieel in situaties waarbij hogedruk- en vacuümwagens worden gebruikt aangezien deze voertuigen potentieel gevaarlijke statische ladingen kunnen genereren. Statische ladingen leiden mogelijk tot elektrische schokken en explosiegevaar, hetgeen uiteraard te allen tijde moet worden vermeden.

Belang van aardingscontrole

Het doel van aardingscontrole is om ervoor te zorgen dat alle componenten van een systeem correct geaard zijn, wat betekent dat ze een veilige, directe verbinding met de aarde hebben.

 • Persoonlijke veiligheid
  Een correcte aarding beschermt mensen die werken met of in de buurt van elektrische apparaten door het risico op elektrocutie te verminderen. In het geval van een isolatiefout zorgt de aarding ervoor dat stroom veilig naar de aarde wordt afgeleid, weg van de gebruiker.
 • Bescherming van machines en apparatuur
  Een correcte aarding van systemen en machines beschermt deze tegen schade door plotselinge spanningspieken.
 • Explosie‑ en brandpreventie
  In omgevingen waar brandbare materialen of gassen aanwezig zijn, kan de kleinste vonk een grote brand of explosie veroorzaken. Aardingscontrole speelt een vitale rol in het voorkomen van dergelijke incidenten door statische elektriciteit af te voeren hetgeen de kans op vonkvorming aanzienlijk reduceert.
 • EMI/RFI‑reductie
  Correcte aarding vermindert elektromagnetische interferentie (EMI) en radiofrequentie-interferentie (RFI), hetgeen cruciaal is voor de betrouwbare werking van gevoelige elektronische apparatuur.

Hoe werkt aardingscontrole?

SafeGround aardingscontrolesystemen testen en onderhouden aardingssystemen om te verzekeren dat ze te allen tijde correct en veilig functioneren. Dit omvat onder meer het meten van de aardingsweerstand, het controleren van de fysieke staat van de aarding en het verzekeren dat alle verbindingen goed vastzitten en corrosievrij zijn. Voor specifieke toepassingen zoals ATEX-zones zijn bijkomende aardings- en bliksembeveiligingssystemen vereist om het uitzonderlijk hoog veiligheidsniveau dat hier nodig is, te garanderen.

SafeGround aardingscontrolesystemen gebruiken permanente aardingscontrolemonitoren, die real-time feedback geven over de status van het aardingssysteem. Dit stelt bedrijven in staat om snel te reageren op eventuele problemen waardoor risico’s tot een absoluut minimum worden gereduceerd.

Productgamma

U vindt steeds een SafeGround-oplossing op maat van uw noden en wensen.

EARTH104 – Controller 1-draads (old version)

Prijs op aanvraag

Dit is de standaarduitvoering van de SafeGround‑controller in een polycarbonaat behuizing.

EARTH204 – Controller 2-draads (new version)

Prijs op aanvraag

Het Safeground EARTH204-systeem fungeert als een microprocessor‑gestuurde controller. Het genereert een indicatie wanneer een voertuig veilig wordt geaard aan een vast aardpunt. Het systeem is verbonden met het chassis en de aardingsklem van het voertuig zodat aarding altijd via deze module verloopt.

De standaarduitvoering van de EARTH204 heeft een polycarbonaat behuizing en kan 4 mogelijke situaties detecteren:

 • correcte aarding
 • incorrecte aarding
 • te hoge overgangsweerstand
 • sluiting

Elk van deze situaties wordt gevisualiseerd door middel van LED-indicatoren en stuurt externe signalering aan voor verdere acties.

EARTH204 – Controller 2-draads INOX

Prijs op aanvraag

Safeground controller EARTH204 volledig aangesloten in INOX behuizing met schakelaar en groen/rode lamp.

EARTH325 – Aardingshaspel 2-draads

Prijs op aanvraag

De SafeGround EARTH325 aardingshaspel bestaat uit duurzame onderdelen zoals INOX voor de haspel en klem, en PUR-kabel. Bovendien  is hij vrij van sleepcontacten. De SafeGround EARTH325 wordt gebruikt om de aardingsklem van het voertuig aan te sluiten op een vast extern aardingspunt.

EARTH1212 – Tester

Prijs op aanvraag

De EARTH1212 is een controletoestel voor het controleren en afstellen van de aardingscontroller EARTH204.

Waarom kiezen voor SafeGround?

SafeGround producten zijn ontworpen met het oog op maximale veiligheid en betrouwbaarheid. Deze systemen bieden real-time monitoring van aardingsverbindingen. Dankzij een SafeGround-controlesysteem voorkomt u statische ontladingen die kunnen leiden tot explosies en brand.

Gecombineerd met onze expertise in machinebouw, PCB’s en PLC’s zorgen we samen met SafeGround voor ultieme veiligheid en efficiëntie in elke bedrijfsomgeving.

De SafeGround-producten bieden tal van troeven in zowat elke industriële omgeving:

 • Verhoogde veiligheid
  Minimaliseer het risico op vonkvorming en explosies.
 • Eenvoudige installatie
  Implementeer onze systemen zonder ingrijpende aanpassingen.
 • Duurzaam en betrouwbaar
  Langdurige prestaties met minimaal onderhoud.
 • Compliance met CE-markering
  Uiteraard voldoen alle SafeGround-systemen aan alle Europese normen. Bovendien voldoen ze aan de nieuwste SIR (Stichting industriële reiniging)‑richtlijn die in 2021 van kracht is gegaan.