19” rack Engineering Bordenbouw

Voor onze klant, een grote speler in de voedingssector, ontwierpen en bouwden we reeds een vernuftig monitoringsysteem. Deze keer zochten ze een compactere en efficiëntere oplossing voor de elektrische borden die we reeds voor hen assembleerden. Een aantal van deze borden moest namelijk in een 19”-rack passen voor compact en efficiënt gebruik in de voedingsindustrie. De gehele opstelling had tot doel om bepaalde controles uit te voeren tijdens de voedselverwerking.

In het bedrijf wordt er gebruik gemaakt van ovenschelpen die door een oliebad gaan. Tijdens dit proces wordt het in de schelp aanwezige voedsel gebakken. Elke schelp dient bijgevolg te worden onderworpen aan een controle die checkt op voedingsresten na het bakproces. Bij de aanwezigheid van restvoedsel zal ons systeem een signaal geven vanuit het rack naar een luchtcleaner. Deze reiniger zal bijgevolg de schelp schoonblazen en ervoor zorgen dat de schelp volledig leeg is. Blijven er toch nog resten achter, moet het proces worden stilgelegd en dient er een signaal te worden doorgestuurd naar de operator.

We gingen meteen aan de slag met het ombouwen en herontwikkelen van het bestaande geheel om aan deze vereisten te kunnen voldoen. We herleidden de integrale inhoud van een elektrisch bord naar compacte, efficiënt opgestelde printplaten. Deze zijn ingebouwd in een 19”‑systeem zodat we de klant een esthetisch én functioneel concept konden afleveren.

Concreet bestaat dit project uit het ontwerp en de productie van een backplane, een aantal amplifier boards, een control board en een interface frontpaneel met de nodige externe systeembekabeling.

Interface frontpaneel

We voorzien het frontpaneel aan beide zijden van verschillende SUB-D connectoren met flat cable.

Aluminium frontpaneel en bewerkt volgens onze engineering.

De interface frontpaneel past via de flatkabel op de backplane printplaat in de aluminium 19” rack.

Backplane

Voor de backplane gebruiken we een eenvoudige dubbelzijdige printplaat die we in een aluminium 19”‑rack onderbrengen. Op de printplaat voorzien we 9 vrouwelijke 32‑polige Harting-connectoren als steekplaats voor 8 amplifier boards, 1 control board en 1 connector frontpaneel.

Tevens voorzien we 3 SUB-D connectoren: een 37‑polige vrouwelijke connector, een 37‑polige en een 9‑polige mannelijke connector.

Amplifier board

Het amplifier board is voorzien van een 32‑polige pcb‑connector, 4 chassis bus aansluitingen, 6 potentiometers met draaiknop van 10 slagen. Het bord is voorzien van schaalverdeling en diverse componenten. We kozen voor een dubbelzijdige uitvoering en monteerde het pcb op een aluminium frontpaneel dat we bewerkten volgens eigen engineering.

De vertinde soldeerzijde is voorzien van een soldeermasker en de componentzijde is voorzien van een silckscreen. Dit pcb past op de backplane‑pcb in het aluminium 19”‑rack in de eerste 8 posities.

De uitgangen op het amplifier board worden elk apart naar buiten gebracht via de backplane‑pcb naar het interface frontpaneel.

Control board

Het control board is voorzien van een pcb‑connector, 4 chassis bus aansluitingen, een pcb‑schakelaar en diverse componenten.

Dit dubbelzijdig pcb is gemonteerd op een aluminium frontpaneel, hetgeen we bewerkt hebben en voorzien van teksten volgens richtlijnen van de klant.

De vertinde soldeerzijde is voorzien van een soldeermasker en de componentzijde is voorzien van een silckscreen. Dit pcb past eveneens op de backplane‑pcb in het rack in positie 9.

Externe systeembekabeling voor het interface frontpaneel

We voorzien de externe kabels aan één zijde van een D-SUB stekker. Aan de andere zijde hebben we een open kabeleinde, genummerd en voorzien van een adereindhuls.

Het eindresultaat was een compact, efficiënt en mooi werkend 19” rack-systeem dat volledig voldeed aan de verwachtingen van de klant. Deze oplossing zorgde niet alleen voor een aanzienlijke ruimtebesparing, maar verbeterde bovendien de betrouwbaarheid en de functionaliteit van de productieprocessen ter plaatse.

Wat is uw uitdaging inzake innovatie en efficiëntie? We luisteren graag naar uw verhaal.

Wordt u onze volgende tevreden klant?

Ontdek ook onze andere projecten