Debietmeetinstallatie – Testmuur

Een bedrijf in de bouwsector benaderde ons met de vraag om een testmuur te ontwikkelen waarmee ze nieuwe ontwerpen van ramen en deuren konden testen tegen alle weersomstandigheden, specifiek gericht op druk- en windweerstand. De klant had dus een systeem nodig dat luchtverliezen bij ramen en deuren meet, alsook de mogelijkheid om zowel overdruk als onderdruk te simuleren.

Industronic ontwikkelde op basis van deze zeer specifieke klantvragen een geavanceerd maar compact systeem: een testmuur die voorzien is van een skid met vier meetbuizen, temperatuursensoren en een PLC-programmering voor nauwkeurige controle. Bovendien zorgden we ervoor dat het systeem in staat is om verschillende niveaus van meetbereik te accommoderen, waarbij het debiet van verbruikte lucht als verliesindicator dient.

We kozen voor een ventilator om de luchtdruk te realiseren. Deze lucht wordt via diverse meetsystemen naar de testmuur getransporteerd. Omdat het debiet sterk kan verschillen, hebben we gekozen voor vier meetbuizen.

Om zowel overdruk als onderdruk te simuleren, worden pneumatisch gestuurde kleppen gebruikt in combinatie met diverse leidingen die in een compacte vorm worden samengebouwd in een skid: een frame waarop we alle procesapparatuur monteren.

De centrale meetunit van de skid bestaat uit 4 meetbuizen, opgebouwd volgens vastgestelde afmetingen.
Ze zijn voorzien van volgende componenten:

  • Een druksensor
  • een diafragma omwille van het veroorzaken van de nodige drukverschillen
  • speciale flenzen, voorzien van een aansluiting voor de verschildrukmeting
  • een dubbel gestuurde pneumatische vlinderklep
  • een manuele afsluitkraan
  • een regelaar om de gewenste druk in te stellen
  • een extra klep die de overtollig aanwezige lucht naar buiten afvoert

Te kleine debieten vallen buiten het regelbereik van de ventilator. Het creëren van kunstmatig verlies zorgt opnieuw voor gangbare gebruiksspecificaties van de ventilator.

Het PLC‑programma werd geschreven in een ladderdiagram. Dergelijk diagram is goed gestructureerd en voorzien van duidelijke commentaar per netwerk.
De opbouw van het touch screen en de bediening gebeurde in samenspraak met de klant en werd voorzien van de door de klant gebruikelijke terminologie. We programmeerden in de originele Simatic STEP-7 software.
Na het project ontving de klant een kopie van het PLC programma (excl. STEP-7 programmeersoftware).

Het project leverde de klant een geautomatiseerd systeem op dat ramen en deuren efficiënt en nauwkeurig test op luchtverliezen en weerstand tegen weersinvloeden. Dit heeft niet enkel de kwaliteit van hun producten verbeterd, maar ook hun innovatievermogen in de sector.

Vertrouw voortaan ook op Industronic voor gespecialiseerde test- en meetopstellingen. Onze op maat gemaakte oplossingen helpen uw producten aan de hoogste standaarden te voldoen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een consult.

Wordt u onze volgende tevreden klant?